Vanaf april kunnen burgers online aangifte doen bij de politie en voor de ondertekening DigiD gebruiken. Dat scheelt weer een reisje naar het bureau.

Vanaf april wordt het makkelijker om online aangifte te doen bij de politie. De aangiften kunnen dan ondertekend worden met DigiD, zo belooft de politie zaterdag. Nu moet dat nog fysiek op het politiebureau, ook al is de aangifte online ingevuld. “De korpsleiding heeft hiervoor opdracht gegeven omdat gebleken is dat er op het punt van gebruikersvriendelijkheid en technische stabiliteit nog winst te boeken is”,schrijft de politie.

Met de hand overgetypt

Met de internetaangiftes gaat momenteel veel mis, bleek afgelopen zomer na een onderzoek door de Inspectie Veiligheid en Justitie. Aangiftes raken te vaak kwijt of mensen worden nooit teruggebeld door de politie. Door de gebrekkige integratie van ict-systemen tussen korpsen moeten agenten aangiftes nog printen en per post naar een andere regio sturen. Daar wordt de aangifte overgetypt.

‘Technische stabiliteit versterken’

De online aangifteformulieren worden ook verbeterd, aldus de politie. “De nieuwe structuur van de internetaangifte wordt beter afgestemd op de gebruiker. De begeleidende teksten worden begrijpelijker. De invulschermen worden overzichtelijker en de technische stabiliteit wordt versterkt.”

Ongeveer 40 procent van de aangiftes wordt al via internet gedaan, maar dit is alleen mogelijk voor eenvoudige misdrijven. “Doordat zo’n 40% van de aangiften via internet gebeurt, kan de politie zich meer richten op aangiften waarvoor opsporingsindicaties zijn en aangiften van zware delicten”, aldus de politie.

Bron: webwereld.nl

Recent Posts